"הטיפול הקוגניטיבי – התנהגותי " הוא פסיכותרפיה מובנית, קצרת -מועד שממוקדת בהווה וששמה לה למטרה לפתור בעיות שעומדות על הפרק "כאן ועכשיו" ולשנות התנהגות וחשיבה לקויות (שגויות ו/או לא מועילות ). ההנחה היא שלכל ההפרעות הפסיכולוגיות יש מאפיין משותף: חשיבה לקויה בטיפול (שמשפיעה על מצב רוחו ועל התנהגותו של המטופל). כאשר אנשים לומדים להעריך את חשיבתם בדרך מסתגלת ומציאותית יותר, הם חווים שיפור הן במצבם הרגשי והן בהתנהגותם.
בטיפול ישנה התייחסות עמוקה יותר של קוגניציה: אמונותיהם הבסיסיות של מטופלים לגבי עצמם, לגבי העולם, ולגבי הזולת. שינוי אמונות היסוד הלקויות שלהם מביא עמו שינוי שמחזיק מעמד רב ומבריא.
רוב ההתערבויות הטיפוליות נועדו לשינוי תהליכים קוגניטיביים, התנהגותיים, רגשיים ופיזיולוגיים, או לשינוי אמונות, רגשות והתנהגויות פתולוגיות המעורבות בשימור של התנהגויות בעייתיות ובלתי -מסתגלות העומדות בבסיס ההפרעה.
ברוב שיטות הטיפול הקוגנטיבי- התנהגותי, ההתמקדות העיקרית היא במחשבות, בהתנהגויות, בתחושות הגופניות וברגשות שחווה המטופל. המטרה היא להבין את ההקשר של המצבים הבעייתיים שעובר המטופל באמצעות בדיקה של סיטואציות מן העבר, שעוררו אצלו תגובה רגשית או התנהגותית קיצונית(פחד, בושה, מבוכה, כעס, דיכאון ועוד).
כל גישות הטיפול מנסות ליצור חוויות למידה חדשות, אך זרמים שונים בוחרים דרכים משלהם . הכיוון ההתנהגותי (למשל, טיפול בחשיפה להפרעות חרדה או הפעלה התנהגותית לטיפול בדיכאון)מדגיש שינויים בהתנהגות כדי לסיייע ללמידה חדשה.
הקטכניקות כוללות הערכה ואבחון (Assessment) ,פסיכו-הדרכה (Psychoeducation) ,ניטור עצמי (Monitoring), הבניה קוגנטיבית (Cognitive Reconstruction)חשיפה במציאות, חשיפה בדמיון, צמצום התנהגויות לא מסתגלות או התנהגויות של הימנעות, הפעלה התנהגותית ומטלות בית.
נבצע המשגה של כל מקרה ומקרה ונבנה יחד אתו את ההתערבויות הטיפוליות.
טכניקות נוספות מארגז הכלים של הטיפול הקוגנטיבי התנהגותי הן הרפיה (Relaxation)מטלות של חיפוש מידע, אימון בכישורים חברתיים (Social skills training) טכניקות הלקוחות מהפסיכודרמה של משחק תפקידים, ראיונות מוטיבציוניים, העמקה רגשית ועוד….
שינוי פרשנות של מחשבה אוטומטית, הבנה שהמחשבה הלקויה גורמת למצב רוח ירוד/חרדה. שינוי אמונות של החיים , הסביבה ,ראיית עולם ואמונות על העצמי כל אלה יובילו לביטחון עצמי, לקבלת העצמיאהבה עצמית ,שמחה, ומוטיבציה לחיות.
שיטה זו נפוצה ויעילה בסיוע שיפור איכות החיים, ההתנהלות ובצועיו של המטופל, בעיקר כאשר מדובר בחרדות(כל סוגי החרדות כמו גם חרדה חברתית ), פחדים, פוביות, דיכאון, פוסט-טראומה, אובססיביות וכפייתיות OCD ,משברי חיים, והתקפי חרדה (פאניקה).
זהו טיפול מובנה וממוקד מטרה ולרוב נמשך מספר חודשים 3-12 חודשים.